titel
  home
info DCA
onderlinge
beker
teams
toernooien
uit de media
DCA 70 jaar
PODB 75 jaar
overig
damlinks
foto's 

De Twentsche courant Tubantia 27 augustus 2001 - 'Met z’n allen tegen Ton Sijbrands'

Almelo - Hij begon met zijn jasje aan, maar dat ging al heel snel uit. De hitte werd zaterdagmiddag ook dammer Ton Sijbrands bijna te veel.

Sijbrands speelde op de Koornmarkt tegen wedstrijddammers uit heel Overijssel en tegen mensen uit het publiek, die de kracht van hun denkvermogen wel eens wilden meten met de damprof. Onder een veredelde partytent stonden lange tafels opgesteld in een vierkant, met erop een stuk of twintig damborden. Daarachter zaten bijna alleen maar mannen en jongens. Blijkbaar is de damsport onder vrouwen niet erg populair.


Vooral jongens en mannen kwamen zaterdag naar de Koornmarkt 
om te dammen tegen Son Sijbrands, die hier een zet doet.
 Foto: Frans Nikkels

Sijbrands liep in de ‘binnenring’ en speelde heel wat partijtjes tegelijkertijd. Bij de ene tegenstander bleef hij even staan: twintig seconden, een halve minuut, misschien nog net iets langer. Om vervolgens heel snel langs drie anderen te schieten. Een seconde nadenken over een zet en hup naar het volgende bord. Bijna zonder zijn tegenspeler aan te kijken. Een peinzende blik, een lange lok, roodblond, gekruld haar op zijn voorhoofd geplakt, wijsvinger op de wang, de rest van zijn vingers onder de kin, even later beide handen in de broekzakken. Aan sommige spelers was het te zien dat ze het een enorme eer vonden tegen zo’n damcrack te spelen. Ze leken enigszins geïntimideerd. Anderen bleven, net als Sijbrands zelf, onbewogen. 

Het damtoernooi werd gehouden ter ere van het 75-jarig jubileum van de Provinciale Overijsselse Dambond. Almelo was uitgekozen omdat daar de oprichter van de bond, Anton Jurg, vandaan kwam. Jurg is inmiddels overleden, maar zijn zoon en naamgenoot Anton Jurg jr. woont hier nog en speelt – net als zijn vader – een zeer verdienstelijke partij. Voorzitter Julian Arrindell van de bond en Henk Boers van het organisatiecomité vertelden zaterdag wat nu zo boeiend is aan dammen: het strategische element. Niet alleen moet jezelf heel slim bezig zijn, het is ook heel belangrijk om de strategie van je tegenstander te doorgronden.


Twenth Ruiten Drie , 29 augustus 2001 - Ton Sijbrands damt tegen Almelose mannen

Almelo kon afgelopen zaterdag op de Koornmarkt een partijtje dammen tegen de Nederlandse topdammer Ton Sijbrands. De Provinciale Overijsselse Dambond bestaat dit jaar 75 jaar en dit feest mocht gevierd worden in Almelo. Almelo was uitgekozen omdat de oprichter Anton Jurg daar vandaan kwam. Jurg is inmiddels overleden, maar zijn zoon Anton Jurg jr. woont hier nog en damt ook. Er werd gespeeld in groepen van zes spelers. De overkapping hield de hitte rondom de tenten op de Koornmarkt met moeite tegen. De (voornamelijk mannelijke) deelnemers uit het publiek en de wedstrijddammers probeerden zich ondanks de hitte te blijven concentreren op hun spel. Ook Sijbrands had last van de warmte, maar speelde onbewogen door. Hij speelde tegen meerdere personen tegelijk.
ABSI en New BMI Calculator

Hier kunt u naast uw BMI (en de vernieuwde BMI!) ook de nieuwe gezondheidsindex ABSI berekenen!